Omgaan met tinnitus / oorsuizen

Deze training combineert bewezen technieken, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), met praktische oefeningen om je te helpen je tinnitus-ervaring te begrijpen en effectief te beheren. Door deel te nemen aan deze training, zul je waardevolle inzichten en vaardigheden opdoen die je in staat stellen om je tinnitus op een positieve en gezonde manier te benaderen.

Wat is tinnitus?

Tinnitus, de medische term voor oorsuizen, is een aandoening waarbij mensen geluiden horen zoals ruisen, piepen, fluiten of brommen zonder externe geluidsbron. Veel mensen met tinnitus ervaren dit de hele dag door, wat het soms erg hinderlijk maakt. Tinnitus hoort soms samen met gehoorverlies, en soms is het geluid hoog of laag, hard of zacht.

Oorzaken van tinnitus

Er zijn diverse oorzaken van tinnitus en oorzaken van oorsuizen. Beschadiging in het binnenoor, het middenoor, de buis van Eustachius, gehoorbeentjes en blootstelling aan harde geluiden zijn enkele veelvoorkomende oorzaken. Ook bepaalde medicijnen of problemen met het kaakgewricht kunnen tinnitus veroorzaken.

Soorten tinnitus

Er zijn verschillende vormen van tinnitus. De meest voorkomende vorm is subjectieve tinnitus, waarbij alleen de patiënt de geluiden hoort. Er is ook objectieve tinnitus, waarbij geluiden als gevolg van bijvoorbeeld spiertjes in het middenoor door anderen, zoals een kno-arts, kunnen worden gehoord.

Behandeling van tinnitus

Hoewel tinnitus lastig volledig te genezen is, zijn er behandelingen mogelijk. Afhankelijk van de specifieke oorzaak kan de kno-arts behandeling aanbevelen. Behandelingen zoals cognitieve gedragstherapie, retraining therapy, en een bezoek aan een audiologisch centrum kunnen helpen bij het leren omgaan met tinnitus.

Impact van tinnitusklachten

Voor velen is tinnitus meer dan een lichte hinder. Het gaat vaak samen met andere klachten zoals hyperacusis. Tinnitus kan het dagelijks leven beïnvloeden en kan gevolgen hebben voor geestelijke gezondheid.

Belang van een audiologisch centrum

Bij een audiologisch centrum krijgen mensen met tinnitus specialistische zorg. Ze bieden diagnostiek, behandeling, en begeleiding om te leren omgaan met de klachten.

Over onze online training

Onze online training “Omgaan met Tinnitus” is gebaseerd op bewezen cognitieve gedragstherapie (CGT) technieken. De training bevat relevante oefeningen die specifiek zijn ontworpen om je te helpen omgaan met de uitdagingen van tinnitus. Bekijk de inhoud van de training onderaan deze pagina.

Begin met de online training

Start vandaag met onze online training en krijg de tools en technieken aangereikt om effectief met tinnitus om te gaan. En onthoud, we bieden een niet goed, geld terug garantie.

Veel gestelde vragen over tinnitus / oorsuizen:

Oorsuizen, ook bekend als tinnitus, is wanneer je een geluid hoort dat niet van buiten komt. Dit kan klinken als suizen of een ander geluid. Omgaan met tinnitus kan verschillen afhankelijk van de ernst en de oorzaak. Goede stappen om te beginnen zijn het praten met uw arts en het zoeken naar bronnen van lawaai reduceren in uw omgeving.
Een hoortoestel kan helpen de tinnitus minder te maken door de achtergrondgeluiden te vergroten, waardoor uw aandacht van de tinnitus wordt afgeleid. Voor velen is dit een efficiënte strategie om met tinnitus om te gaan.
Ja, er zijn meerdere methodes om deze vorm van tinnitus te behandelen. Afhankelijk van de oorzaak kan een medische behandeling, zoals het behandelen van een onderliggende aandoening, effectief zijn. Andere methoden zoals tinnitusmaskers of geluidstherapie kunnen ook nuttig zijn.
Het suizen dat je hoort is vaak het resultaat van schade aan het binnenoor, zoals aan het slakkenhuis. Het kan ook worden veroorzaakt door hoge bloeddruk, of zelfs een gezondheidsprobleem zoals een goedaardige tumor op de gehoorzenuw.
Er zijn verschillende manieren om met chronische tinnitus om te gaan. Een algemene aanpak is stressmanagement, en psychologische therapie. Het kan ook helpen om te verbinden met mensen die last hebben van tinnitus om forums of steungroepen te vinden.
Voor sommige mensen kan het oorsuizen verminderen of zelfs volledig verdwijnen, vooral als het gerelateerd is aan een tijdelijke oorzaak zoals blootstelling aan hard geluid of een oorinfectie. Echter, bij anderen kan tinnitus een meer permanente aandoening zijn. Belangrijk is om professionele hulp te zoeken voor een juiste diagnose en behandeling.
Stress kan reacties in het lichaam veroorzaken die de intensiteit en de ernst van tinnitus verergeren. Om dezelfde reden kunt u merken dat ontspanningstechnieken zoals yoga en mindfulness behulpzaam zijn bij het verminderen van de ernst van tinnitus.


Tinnitus en hyperacusis zijn aandoeningen van het gehoor. Mensen met tinnitus horen een geluid dat niet van buiten komt, terwijl mensen met hyperacusis een verhoogde gevoeligheid hebben voor bepaalde frequenties en volumes van geluid. Het is mogelijk om beide aandoeningen tegelijkertijd te hebben.

Hoewel tinnitus voornamelijk een gehoorprobleem is, hebben sommige mensen ook last van evenwichtsproblemen. Dit komt omdat het binnenoor, dat verantwoordelijk is voor ons gehoor, ook betrokken is bij de balans. Als u last hebt van duizeligheid of problemen met uw evenwicht samen met tinnitus, is het belangrijk dit met uw arts te bespreken.
Voor uitgebreide informatie en ondersteuning rondom tinnitus kunt u terecht bij Stichting Hoormij. Deze stichting biedt niet alleen waardevolle informatie, maar heeft ook verschillende ondersteuningsmogelijkheden zoals forums en forums voor mensen met tinnitus. Het is een platform waar mede-tinnituslijders elkaar ontmoeten en ervaringen delen.

Training Inhoud

Uitklappen
Niet Ingeschreven
1 jaar toegang €27,50. Niet goed, geld terug garantie.

Training Bevat

  • 4 Modules
  • 64 Onderdelen