Behandeling van tinnitus / oorsuizen in Damwâld – Fryslân

omgaan met tinnitus oorsuizen

Wat is tinnitus of oorsuizen?

Bij tinnitus horen mensen een constante piep, ruis, fluiten of ander geluid zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Het is een ervaring die velen als hinderlijk en soms zelfs als zeer storend beschrijven.

Oorzaken van tinnitus

Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door gehoorverlies, blootstelling aan harde geluiden, problemen met het kaakgewricht of zelfs bepaalde medicijnen. Soms kan een kno-arts de oorzaak achterhalen, maar vaak blijft de precieze oorzaak onbekend.

Hoe een hoortoestel kan helpen bij tinnitusklachten

Een hoortoestel kan helpen bij het maskeren van tinnitusgeluiden, waardoor de last van oorsuizen kan verminderen.

Behandeling van tinnitus en oorsuizen: traditioneel vs. alternatief

Traditionele behandelingen zoals geluidstherapie en tinnitus retraining therapie kunnen effectief zijn. Er zijn echter ook alternatieve therapieën die sommige patiënten baat bij hebben.

Omgaan met tinnitus: praktische tips

Leren omgaan met tinnitus is essentieel. Gelukkig weten we uit ervaring dat een heel groot deel van deze groep uiteindelijk met tinnitus leert omgaan.

Leven met tinnitus: verhalen en ervaringen

Veel mensen met tinnitus hebben baat bij het horen van ervaringen van anderen. Het geeft hoop en kan tips geven over het beheersen van de klachten.

Last van tinnitus? Train online in Damwâld!

Online trainingen bieden flexibiliteit en zijn vaak gebaseerd op bewezen technieken zoals cognitieve gedragstherapie. Ze kunnen een effectief alternatief zijn voor traditionele therapieën en je hoeft voor nu niet te zoeken naar een specialist in Damwâld, Dantumadiel te Fryslân.

Onze online training: omgaan met tinnitus en oorsuizen

Omgaan met tinnitus kan een uitdaging zijn, maar onze online training kan je daarbij helpen. Deze training combineert bewezen technieken, zoals cognitieve gedragstherapie, met praktische oefeningen. Door deel te nemen, krijg je waardevolle inzichten en vaardigheden die je helpen je tinnitus op een positieve en gezonde manier te benaderen. Overweeg vandaag nog om je aan te melden en neem de controle over je tinnitus terug.

Meld je aan!

Klik op de knop om direct naar de trainingspagina te gaan voor aanvullende informatie of om je gelijk aan te melden.

Veel gestelde vragen over tinnitus / oorsuizen:

Oorsuizen, ook bekend als tinnitus, is wanneer je geluiden waarneemt dat niet van buiten komt. Dit kan klinken als zoemen of een ander geluid. Omgaan met tinnitus kan verschillen afhankelijk van de ernst en de oorzaak. Goede stappen om te beginnen zijn medisch advies inwinnen en het zoeken naar bronnen van lawaai verminderen in uw omgeving.
Een hoortoestel kan helpen de tinnitus minder te maken door de achtergrondgeluiden te vergroten, waardoor uw aandacht van de tinnitus wordt afgeleid. Voor velen is dit een efficiënte strategie om met tinnitus om te gaan.
Ja, er zijn verschillende manieren om deze vorm van tinnitus te behandelen. Afhankelijk van de oorzaak kan een medische behandeling, zoals het aanpakken van de oorspronkelijke oorzaak, effectief zijn. Aanvullende strategieën zoals tinnitusmaskers of geluidstherapie kunnen ook nuttig zijn.
Het suizen dat je hoort is vaak het resultaat van schade aan het binnenoor, zoals aan het slakkenhuis. Het kan ook worden veroorzaakt door medicijnen, of zelfs een gezondheidsprobleem zoals een niet-kwaadaardige groei op de gehoorzenuw.
Er zijn verschillende manieren om met chronische tinnitus om te gaan. Een algemene aanpak is stressmanagement, en psychologische therapie. Het kan ook helpen om contact op te nemen met anderen die last hebben van tinnitus om steungroepen of forums te vinden.
Voor sommige mensen kan het oorsuizen verminderen of zelfs volledig verdwijnen, vooral als het gerelateerd is aan een tijdelijke oorzaak zoals blootstelling aan hard geluid of een oorinfectie. Echter, bij anderen kan tinnitus een meer permanente aandoening zijn. Belangrijk is om professionele hulp te zoeken voor een juiste diagnose en behandeling.
Stress kan fysiologische reacties veroorzaken die de intensiteit en de ernst van tinnitus verergeren. Daarom kunt u merken dat ontspanningstechnieken zoals yoga en mindfulness kunnen helpen bij het verminderen van de ernst van tinnitus.


Zowel tinnitus als hyperacusis zijn aandoeningen van het gehoor. Mensen met tinnitus horen een geluid dat niet van buiten komt, terwijl mensen met hyperacusis overgevoelig zijn voor bepaalde frequenties en volumes van geluid. Het kan voorkomen om beide aandoeningen tegelijkertijd te hebben.

Hoewel tinnitus voornamelijk een gehoorprobleem is, hebben sommige mensen ook last van evenwichtsproblemen. Dit komt omdat het binnenoor, dat verantwoordelijk is voor ons gehoor, ook betrokken is bij de balans. Als u last hebt van duizeligheid of problemen met uw evenwicht samen met tinnitus, is het belangrijk dit met uw arts te bespreken.
Voor uitgebreide informatie en ondersteuning rondom tinnitus kunt u terecht bij Stichting Hoormij. Deze stichting biedt niet alleen waardevolle informatie, maar heeft ook verschillende ondersteuningsmogelijkheden zoals forums en forums voor mensen met tinnitus. Het is een platform waar lotgenoten elkaar vinden en ervaringen uitwisselen.